Bu haber kez okundu.

Uçuk Nedir? Neden Çıkar ve Stres’in Rolü

UÇUK NEDEN ÇIKAR?

Uçuk, kişide genellikle dudak kısımlarında meydana gelen ve bir o kadarda kişinin açı çekmesine neden olan enfeksiyon çeşidi olmaktadır. Uçuk kişilerde birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kimi kişiler uyurken görmüş oldukları kabuslar yüzünden uçuk çıkarabileceği gibi kimi insanlarda da hijyenik açıdan pek de sağlıklı olmayan yerlerde bulunmalarından dolayı uçuk gibi zararlı enfeksiyonları çıkarabilmektedir. Kişiye oldukça fazla rahatsızlık veren uçuk virüsüne yakalanan bir insanın bu enfeksiyonu tam anlamı ile atlaması da kısa zaman içerisinde maalesef gerçekleşmez. Tabi ki de uçuk çıkaran bir kişinin uçuğun çıkma nedenine bağlı olarak o enfeksiyonu atlatması adına çözümlerde bulunmaktadır.

Uçuk gibi sıkıntılı bir enfeksiyon çeşidinin alt kısmında yatan neden herpes simpleks adı verilen virüsün aktif hale geçmesi ile meydana gelmektedir. Meydana gelen bu tehlikeli olan virüs çeşidi insanın genelde dudak kısımlarında uçukların çıkmasında önemli rol oynamaktadır. İnsan vücudunda bulunan bağışıklık sistemi bu zararlı olan enfeksiyon çeşidi ile bir mücadele içerisine girer. Bu mücadele sonunda er ya da geç insanın bağışıklık sistemi genelde galip gelmesini bilir. Dediğimiz gibi bu enfeksiyona yakalanan bir kişinin tamamı ile atlatması pek de kolay olmamaktadır. Uçuğun ortaya çıkmasının nedenleri arasında belki de en önemli etkenin bağışıklık sisteminden kaynaklandığını söylememiz gerekiyor. İnsanın bağışıklık sistemi ne zaman güçsüz ve halsiz bir hale gelir ise işte tam da o zaman uçuk virüsü aktif hale geçer ve vücutta istenmeyen kabarıkları meydana getirir. Meydana gelmiş olan uçuklu bir kişi bir başka kişi ile öpüşerek temas hali içerisine girmesi durumunda geçirgenlik özelliği sayesinde diğer taraftaki kişiye kolay bir şekilde bulaşmasına neden olmaktadır.

Uçuğun meydana gelmesi aşamasından bahsetmek gerekirse, ilk başta kişinin dudaklarında kaşıntıların oluşmasını sağlar. Dudağı kaşınan kişi de haliyle ortaya çıkan kaşıntıyı gidermek adına iyice bastırarak ilgili olan yeri tabiri caiz ise kazma işlemi yapar. Durum böyle olunca da uçuk virüsünün meydana gelmesi oldukça kolay bir hal alır. Yaralanma halinde kendini gösteren uçuk, kendiliğinden veya kişinin kendisi tarafından patlatılması ile bulaşıcılık etkisini gösterir. Dudağın sadece bir bölgesinde çıkan uçuk, patlama nedeni ile dudağın diğer bölgelerine sıçrayabildiği gibi yanak kısımlarına da bulaşabilmektedir.

UÇUĞUN MEYDANA GELME SEBEPLERİ

Stresin Uçuk Çıkarmada Rolü

Günlük hayatın koşuşturması içerisinde neredeyse her insan ister istemez yüksek veya az derecede stres yaşaması kaçınılmaz bir gerçek olmaktadır. Stres yaşayan kişinin ise haliyle bağışıklık sisteminde bozulmaların meydana gelmesi oldukça büyük bir ihtimal olmaktadır. Bağışıklık sistemi bozulan kişide de uçuk virüsünün çıkması olağan bir durum olarak gün yüzüne çıkmaktadır.

Yorgun Olmanın Uçuk Çıkarmada Rolü

Uçuk virüsünün meydana gelmesinin en önemli etkeni olarak insan vücudundaki bağışıklık sisteminin zayıflaması olduğundan bahsettik. Bir kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan durumlar arasında yorgun olması vardır. Yorgun ve bitkin düşen bir kişinin vücudunda uçukların çıkması da kaçınılmaz bir gerçek olmaktadır. Çünkü; vücudun direnç gücünün zayıflamasını kollayan uçuk virüsü kişinin yorgun olmasından da faydalanarak kendisini göstermeye başlar.

Ateşli Hastalıklara Yakalanmanın Uçuk Çıkarmada Rolü

Ateşli olan bir kişinin hem bağışıklık sistemi düşeceğinden hem de kendini yorgun hissedeceğinden dolayı uçuğu çıkarma ihtimali de oldukça fazla olarak görünmektedir.  

Kaynak: https://kolaykolay.com/dudak-ucugu-nedir-neden-cikar-ve-nasil-gecer/

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.