Gözleriyle ilgili sağlık problemi yaşayan insanların görme duyularını sağlamak amacıyla tercih ettikleri araçlar arasında gözlük ve lens geliyor. Kullanım tarzlarına ilişkin olarak günümüzde gözlük kullanımının ikamesi olarak lens tercih edenlerin sayısının da gün geçtikçe arttığı yapılan bilimsel araştırmalarda görülüyor.
Lens tercihi yapan kişilerin sordukları sorular arasında devletin lens ücretlerini karşılayıp karşılamadığı konusu geliyor. Devletin gözlük camı ve çerçevesini karşılama durumu pek çok kullanıcı tarafından bilinmesine karşın lens konusunda bilgi kirliliğinin olduğu farklı kullanıcılar tarafından dile getiriliyor.
Lens kullanımı sağlayan kişilere sağlık sistemi tarafından destek verilmesinin bazı şartların sağlanması durumunda mümkün olduğu belirtilmiştir. Bu hususlara ait bir raporun ilgili kamu kurumuna sunulması ve aşağıda belirtilen şartlara haiz olması gerekiyor.
Sağlık Kurulu Raporunda Aranan Şartlar
Lens kullanmak isteyen kişilerin sağlaması gereken şartların başında sağlık kurulu raporunun alınmasının gerekliliği sıralanıyor. Özel hastanelerden veya ilk derece sağlık hizmeti sunan kuruluşlardan alınan raporlar kabul görmüyor. Raporun eğitim ve araştırma hizmeti veren hastanelerden, özel ihtisas hizmeti sunan hastanelerden veya üniversite hastanesi olarak nitelendirilen hastanelerden alınmış olması gerekiyor.
Raporda imzası olan doktorlardan en az birisinin göz sağlığı alanında uzmanlaşmış olmasının yanı sıra ilgili raporun kurul olarak onaylanması isteniyor. Lensin kullanıcının ihtiyacına cevap verecek şekilde çapı, kalınlığı, derecesi ve türünün raporda belirtilmesi istenen diğer bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Belirtilen hususlara ek olarak kullanıcının tıp terminolojisine sahip diğer kriterlerinin de raporda sağlanması gerekiyor.
Lens İçin Verilen Devlet Desteği
Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan tebliğler neticesinde lenslere verilen destek bedelleri değişiklik gösterebiliyor. Son güncel sosyal güvenlik kurumu tebliğe istinaden; bir lens için belirlenen destek tutarı 170 TL, iki lens için 340 TL, aylık değiştirmeli lenslerde bir lens için altı adet 50 TL, aylık değiştirmeli lenslerde bir lens için on iki adet 100 TL olarak ilan edilmiştir.
Lens Yenileme Süresi
Gözlük cam ve çerçevelerinde değiştirme hakkına uygulanan süre 3 yıl olarak belirtilirken, lenslerde yenileme süresi 2 yılla sınırlandırılmıştır. Ancak bazı istisnaların gerçekleşmesi halinde 2 yıllık yenileme hakkı süresi göz ardı edilerek kullanıcılara belirtilen süre geçmeden yeni bir hak verilebiliyor.
Lens Reçetesi Kullanım Süresi
Alınan rapora dayanarak devlet desteğinden yararlanma hakkı kazanan lens kullanıcılarına reçete düzenlenerek bu haktan yararlanması sağlanıyor. Reçetelerin on iş günü süresi bulunmakta olup kullanılmaması halinde verilen devlet desteğinden yararlanma hakkı kaybediliyor.
Lens Hakkı Sorgulama
Lens hakkının olup olmadığının sorgulanması günümüz teknolojisi kullanarak e-devlet marifetiyle veya optik hizmeti sunan firmalara başvurularak yapılabiliyor. Sonuç olarak yukarıda belirtilen şartlara haiz kişilere lens ücretinde devlet desteği verilebiliyor. Bunun için keyfe keder sağlık problemlerinin olmaması, ciddi sağlık problemlerinin olması gerekliliği anlaşılıyor.
Günümüz ekonomik koşulları gözetildiğinde belirlenen destek miktarlarının lens ücretlerini karşılamadığı ve eksik kalan tutarların kullanıcılar tarafından sağlandığı gözlemlenebilir. Gözlükten sıkılan kullanıcıların lens tercihi yaparken devlet desteğinin şartlarını gözeterek bir seçim yapmaları tercihin ikamesi bakımından yerinde olabiliyor.