Bu haber kez okundu.

Pnömatik Taşıma Sistemleri Nedir?

Pnömatik Taşıma Sistemleri Nedir?

İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi sanayi şehirlerindeki üretim faaliyetleri son derece dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Çünkü, söz konusu faaliyetler sırasında başta hava kirliliği olmak üzere farklı sorunlar ile karşılaşılır. Bilhassa zararlı toz ve gazların insan sağlığını doğrudan olumsuz etkilemesi söz konusudur. Bu noktada, filtreleme sistemlerinin önemi ortaya çıkar.

Pnömatik taşıma sistemleri; sanayi faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi adına hayati öneme sahiptir. Bilhassa toz ve tanecikli yapıdaki dökme malzemeler için bu sistemlerin kurulmasına ihtiyaç vardır. Ancak, pnömatik taşıma sistemlerinin tasarlanması, üretilmesi ve kurulması zannedildiği kadar kolay değildir. Çok büyük bir tecrübe ve emeğe ihtiyaç vardır. Pnömatik taşıma sistemleri; sahip oldukları avantajlar ile dikkat çeker. Her şeyden önce, işin uzmanı ile çalışıldığı takdirde kolay bir şekilde kurulabilir. Bunun yanı sıra, bakım ihtiyacı azdır. Bu sayede, bakım maliyeti azalır. Ayrıca, uzun yıllar dayanıklı olduğunu söylemek mümkündür. Sert koşullara dayanıklıdır. Sorunsuz bir şekilde çalışmasından mütevellit fiyat/performans kriteri bakımından harika bir seçenek olduğunu ifade etmek gerekir.

Pnömatik Taşıma Sistemleri Ne İşe Yarar?

Türkiye gibi endüstrinin bir hayli gelişmiş olduğu ülkelerde farklı iş kollarının popülerliği asla tesadüf değildir. Ancak, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde sanayi faaliyetlerine bağlı olarak hava kirliliği vakalarına rastlanır. Bu gibi durumların önüne geçmek adına bazı sistemlere ihtiyaç duyulur. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde ne olduğu ve içeriği en çok merak edilen sistemlerden birisinin pnömatik taşıma sistemleri olduğunu söyleyebiliriz.

Pnömatik Taşıma Sistemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birçok kişinin aklında pnömatik taşıma sistemleri nedir sorusu bulunuyor. Bir veya birden çok kaynakta bulunan neredeyse tüm tip dökme malzemelerin yine bir veya birden çok hedefe transfer edilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Söz konusu hedefler arasında tahmin edilebileceği üzere silo, bunker, zemin gibi seçenekler yer alır. Pnömatik taşıma sisteminin olabilecek en iyi şekilde tasarlanması ciddi bir avantajdır. Bu sayede, malzemelerin bir noktadan farklı bir noktaya hem pratik hem de uygun maliyetli olarak taşınması söz konusu olur. Ayrıca, pnömatik taşıma sistemleri; farklı özellikleriyle göz doldurur. Her şeyden önce, taşınan malzemelerin hareketli parçalar ile temas etmesi mümkün değildir. Bu durum; taşınan malzemelerin zarar görmesinin önüne geçer.

Pnömatik taşıma sistemleri; neredeyse sanayinin her alanında kendisine yer bulur. Kaynak ve ürünlerin bir yerden bir yere sorunsuz taşınması adına en uygun seçenek olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir.

Pnömatik Taşıma Sistemleri Hangi Özellikleri ile Ön Plana Çıkar?

Pnömatik taşıma sistemleri; bilhassa uçucu tozların kuru olarak nakledilmesini sağlar. Bazı durumlarda ıslak tozların da nakledilmesi mümkündür. Ancak, geçmişten bu yana tozların kuru olarak nakledildiğini ifade etmek gerekir. Bu sistemler; emiş ve basınç sistemleri olarak ikiye ayrılır. Bunun yanı sıra, hava yatağı sistemi ile nakil sırasında çok yüksek hızlara erişilebilir. Fakat, sistemin belirli sınırlarının olduğunu da söylemek gerekir. Bu sınırları belirleyen unsurlar arasında malzemeyi taşıyan hava miktarı, erişilebilen maksimum basınç düşüşü ve malzeme konsantrasyonu yer alır.

İnsanlar; pnömatik taşıma sistemleri ile mekanik taşıma sistemi arasındaki farkı merak ederler. Bu noktada, mekanik sistemin genellikle açık olduğunu söylemek gerekir. Bu durum; toz oluşma riskini arttırır. Ayrıca, mekanik sistemde adından da tahmin edilebileceği üzere çok sayıda hareketli parça mevcuttur. Bu yüzden, mekanik sistemlerin bakım ihtiyacı çok daha fazladır. Pnömatik taşıma sistemleri; çok daha kolay bir şekilde faaliyet gösterir. Malzemeleri taşımak adına küçük çaplı ve basit boru hatları kullanır. Ayrıca, pnömatik taşıma sistemlerinin bakım ihtiyacı çok daha azdır.

Pnömatik Taşıma Sistemleri Kaça Ayrılır?

Pnömatik taşıma sistemleri; seyrek faz ve yoğun faz olmak üzere ikiye ayrılır. Seyrek faz taşıma sistemleri de kendi içerisinde seyrek faz basınçlı taşıma, seyrek faz vakumlu taşıma sistemi olmak üzere ikiye ayrılır. Bunun yanı sıra, yoğun faz taşıma sistemleri de yine kendi içerisinde yoğun faz basınçlı taşıma ve yoğun faz vakumlu taşıma olmak üzere iki farklı şekilde ifade edilir.

2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde pnömatik taşıma sistemlerinin kullanım alanının genişlediğini ifade edebiliriz. Çünkü, materyallerin daha az hasar görecek şekilde taşınması adına tasarlanmış sistemlerdir. Bunun yanı sıra, malzemelerin kapalı bir boru içerisinde taşınması söz konusudur. Bu sayede, taşınan malzemeler temiz kalır. Çevreye yayılmaları söz konusu dahi olmaz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.