Diş eti tedavisi nasıl yapılır?
Diş eti hastalığının erken döneminde (gingivitis safhasında) dişleriniz diş hekimi tarafından temizlenir ve diş taşından arındırılır. Fırçalama tekniğinizi değiştirerek ve düzelterek iyi bir temizlik yapmanız tedaviye olumlu etkide bulunacaktır. Diş eti hastalığının bu safhasında genellikle sorumluluk hastaya aittir. İyi bir temizlik, diş etlerini pembe ve sağlıklı görüntüye ulaştırır.
Diş eti hastalığının ilerlemiş döneminde (periodontitis safhasında) öncelikle size diş fırçalama ve diş ipi kullanma teknikleri gösterilir. Daha sonra diş etlerinizdeki ve dişlerinizin üzerindeki iltihap diş hekiminiz tarafından kazınarak temizlenir. Buna küretaj tedavisi adı verilir. Bu işlem birkaç seans sürer. İşlemlerin ardından dişlerinizi temiz tutarsanız ve düzenli fırçalarsanız diş etlerindeki kırmızılık ve şişlik ortadan kalkar. Diş etleri daha sağlıklı görünür.
En ilerlemiş safhada ise dişlerde genelde hassasiyet olur. Hastalar sıcak ve soğuk içecekler tüketirken rahatsızlık hissederler. Yüksek florürlü diş macunları ile ve ameliyat ile diş eti tedavisi yapılabilir.
Diş eti hangi durumlarda tedavi edilmeli?
Diş etleri rahatsızlıkları sanıldığından çok daha fazladır. Bazen fark edilmezler ancak ciddi sonuçları olabilir. Çok geç olmadan diş eti tedavinizi olmak için aşağıdaki belirtilere dikkat edin:
- Kişide rahatsız edici bir ağız kokusu varsa
- Kişinin diş etleri kırmızı ve şiş görünüyorsa
- Kişinin ağzında bir tat bozukluğu varsa
- Kişinin diş etleri çekilerek diş kökünü açığa çıkardıysa
- Kişinin dişleri çürük olmamasına rağmen sallanıyorsa
- Dişler gelişimini tamamlamış haldeyken zamanla eğiliyor ya da çarpıklaşıyorsa
- Diş fırçalarken ya da normal bir zamanda diş etleri kanıyorsa diş etleri tedavi edilmelidir.